onsdag 1 april 2015

Något väldigt privat men ack så viktigt

Tjing !

Jag har funderat fram och tillbaka om jag skulle skriva om detta, det är ju väldigt privat och riktigt så här privat har jag aldrig tänkt att vara här på bloggen. Men så tänkte jag ett varv till, varför inte ? Visst, väldigt privat men ack så viktigt. 

I höstas fick jag en kallelse till mammografi, självklart gick jag dit och klämde ihop mina bröst som bara dom kan göra. Fick efter någon vecka besked på posten om att allt såg bra ut, skönt. 

Men för några månader sedan kände jag en knöl i mitt vänstra bröst, äh tänkte jag, det är nog bara tillfälligt. Men veckorna gick och den där knölen ville inte försvinna så jag ringde vårdcentralen (eller det gjorde jag inte, jag pratade med min goa svägerska som fixade en tid super snabbt, japp det är bra att ha kontakter på vårdcentralen)

Jag var på vårdcentralen och blev undersökt. Läkaren sa att jag skulle ta det lugnt, men jag tro att han menade att jag inte skulle vara orolig, förstod honom inte riktigt. Men jag fick en remiss till Kärnsjukhuset i Skövde för ytterligare undersökning.

Det var alltså förra veckan jag var där. Jag fick göra mammografi igen, det visade som tur var inget och jag kände direkt en lättnad. Men när läkaren kände på mig och han sa - Ja, jag känner något här, det är något, jag förstår precis hur du menar. Då trodde jag att hjärtat skulle stanna på mig, jag hade ju gjort mammografi, kan man inte se allt där ? Har jag cancer ? Vad menar han ? Frågorna var många och det snurrade i huvudet på mig, man kan väl säga att det kändes som hela himlen ramlade ner på mig.

Han ville göra ett ultraljud på mig, han tittade, han kände och han tittade lite till, men det enda han kunde se var svullnad vävnad. Puh, vilken lättnad, det var alltså inget farligt, men så himla rädd jag var där en stund och de minuter jag låg där innan han sa något kändes som en evighet.

Det kändes som jag flög ut på parkeringen, satt en stund i bilen och funderade över hur lyckligt lottad jag är. Ja, jag blev lite sentimental där en stund i min ensamhet i bilen.


Så det jag vill säga med det här....känn på dina bröst, gå på alla undersökningar oavsett mammografi eller cellprov, visst det är inte det trevligaste, men det går fort över. Jag är så tacksam att vi har denna möjlighet till en kostnad av nästan ingenting.


Ta hand om er !
Kram Pia

17 kommentarer:

 1. Tack för att du delar! Superviktigt!

  Kram och grattis till bra resultat :)

  SvaraRadera
 2. Vännen Först TACK öfr att du delar !!! Det är viktigt att vi kontrollerar oss
  Jag fick mitt uppvaknade då en avmina bästa vänner precis gått igenom precis samma sak men tyvär fick ta bort bröstet och har nu gått igenom strålning och cellgifter !
  Så glad att det " bara var en svullnad !!! började gråta för jag tycker det är så hemskt hatar verkligen cancer !!
  Stor varm KRAM till dig finaste

  SvaraRadera
 3. länkade ditt inlägg hoppas det är ok var tvungen att skriva om hur viktigt att kolla
  Kram Sanna

  SvaraRadera
 4. Så bra att du bestämde dig för att skriva om det. Kan ju faktiskt leda till att någon/några andra känner efter lite extra som dom kanske inte skulle ha gjort annars. Kan man hjälpa bara en så är det värt det flera gånger om. Skönt att det gick bra.
  Kram Petra

  SvaraRadera
 5. Tänkvärda ord. Och visst är det viktigt att själv undersöka och inte bara lita på mammografin. Stor kram Suss

  SvaraRadera
 6. Bra att du tar upp det. Måste varit en skitjobbig känsla!! Kram Emma

  SvaraRadera
 7. Usch ja... visst blir man orolig...!
  Jag hade en knöl förra året som visade sej vara en fettknöl, en sån som man kan få lite varstans på kroppen. Den är kvar, och läkaren säger att vi tar bort den om jag börjar störa mej på den.
  Samma dag som jag fick mitt besked fick en vän sitt bröstcancer-besked, så man ska ta sådana här saker allvarligt.
  Skönt att du mår bra, kram!

  SvaraRadera
 8. Vad starkt gjort att skriva det här. Jag är superdålig på att gå iväg och fick dåligt samvete igen. En vän till mig drabbades och har påmint mig och bannat mig. dags att ringa... Kraaaam Pia

  SvaraRadera
 9. Men vad tufft för dig, och starkt att du delar med dig här. Men puh så skönt att det inte var något allvarligt. Jag kan tänka mig att du har hunnit med många tankar under denna tiden.
  Jag har också läst mig till att inte alla förändringar syns på mammografin, så klämma och känna är precis lika viktigt.
  Stor kram J

  SvaraRadera
 10. Jag tycker absolut att du gjorde helt rätt i att skriva om detta! Det är viktigt! Jätteviktigt!
  Skönt att det var en svullnad som visade sig, känslan och tankarna som kommer måste vara fruktansvärda

  Kramar Sandra

  SvaraRadera
 11. Glad påsk fina du
  Varmaste kramar!!!

  SvaraRadera
 12. Glad påsk fina du
  Varmaste kramar!!!

  SvaraRadera
 13. Glad påsk fina du
  Varmaste kramar!!!

  SvaraRadera
 14. Otroligt Viktigt - Har op mig & vet att våra bröst är färskvara,ändrar sig
  /Påsk kram ♡ ...

  SvaraRadera
 15. Superviktigt!!!! Bra skrivet. Tänkvärt! Så skönt att det inte var något allvarligt!!!!
  Stor kram!
  /Maria

  SvaraRadera
 16. Sånt här är viktigt att man pratar och skriver om! Det kan rädda någons liv. Tack för ett fint inlägg och en härlig skärtorsdagskväll till dig! :-)

  SvaraRadera
 17. Verkligen viktig fråga att skriva om! Skönt att det inte var något för din del. Kramar Liza

  SvaraRadera